Å leve med PTSD

Å leve med PTSD

Om bloggen

I bloggen ønsker jeg å dele mine erfaringer med lidelsen og med helsevesenet.PTSD og søvnproblemer

PTSD og søvnPosted by Frk Flink Thu, February 16, 2012 15:25:17

De fleste PTSD-pasienter sliter med innsovningsvansker og/eller mareritt som fører til oppvåkning.

Det finnes ulike teorier for årsakene til innsovningsproblemer. En grunn kan være at mennesker som lider av PTSD er mer årvåkne og på vakt enn friske mennesker, slik at en ikke klarer å slappe av, og dermed ikke får sove. Noen er også redde for å sovne fordi de frykter marerittene som ofte kommer. En annen årsak kan være at PTSD-pasienter ofte grubler mye og tenker negative tanker.

Når man sover, går hjernen gjennom ulike søvnfaser. Drømmesøvnen kalles REM-fasen (Rapid Eye Movement). Hos friske mennesker, er dette en fase hvor kroppen slapper helt av, og hvor kroppen ikke skiller ut adrenalin. Normalt er dette fasen hvor dagens hendelser prosesseres og lagres i langtidshukommelsen. Enkelte forskerer mener at dette ikke er tilfelle hos PTSD-pasienter. Hos disse er fryktsenteret i hjernen hyperaktivert også under REM søvn. Adrenalin skilles ut og hjernen klarer ikke å prosessere drømmene som omhandler traumene, slik at de ikke blir laget i langtidshukommelsen, men repeteres stadig. Dette er bakgrunnen for EMDR-metoden som brukes i PTSD-behandling. Du kan lese mer om den på www.traume.org.

Noen studier viser også at REM-søvn fasene hos PTSD-pasienter er hyppigere og mer kortvarige enn hos friske mennesker.

Det blodtrykksregulende legemiddelet Catapresan virker potsitivt på mareritt og dermed søvnproblemer for endel PTSD-pasienter.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by A.D Sat, October 22, 2016 01:11:36

Takk for fin nettside og supert blogginnlegg. Jeg er nå til utredning for ptsd etter sexuelle overgrep i barndommen. Kjenner meg veldig godt igjen i søvnproblematikken. Kan lett tro på at adrenalin og fryktberedskap er aktivisert i REM fasen, ettersom jeg er utslitt når jeg våkner og kan ofte vokne med migrene, eller at jeg er støl i muskler, eller at hendene mine er knyttet.

Posted by L-A Bjornholt Thu, March 21, 2013 11:03:38

Takk for informasjonen, det er svært vanskelig å få svar hos helsenorge.

Posted by Mynameiseirill Mon, July 09, 2012 02:13:48

Heisann! Kjempebra blogg. Jeg er selv en PTSDblogger. Bloggen min heter Mynameiseirill.blogspot.com. Jeg har nå opprettet en blogg som skal jobbe med det du gjør her, gi tips, støtte og informasjon om PTSD. Jeg ønsker at du jobber sammen med meg på dette ved å skrive noen gjesteinnlegg om du ønsker det :) Vi kan garantert være gode støttespillere for hverandre. Håper du vil være med på prosjektet, for jobben vi gjør er viktig.. ikke minst her i Norge hvor PTSD er bare et ukjent ord for de fleste. Stå på ! Kontakt meg via bloggen min om du ønsker et samarbeid. Bortsett fra det ønsker jeg å gi deg både ros og gode ønsker om et flott liv fremover (så mulig som det er). Jeg beundrer deg :)

Posted by Insomnia Thu, February 16, 2012 19:19:44

Hei!

Jeg har PTSD og sliter også med søvnvansker. Takk for nyttig info!